Na hradech a zámcích se uklízí, šije i natáčí virtuální prohlídky

Přestože hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu zůstávají pro veřejnost uzavřené, jejich zaměstnanci se s plnou vervou pustili do příprav na posunutý začátek sezony, ale také do činností, na které v běžném provozu nebyl čas. Uklízejí v interiérech i v zahradách, mnohde také pokračují restaurátorské a stavební práce. Na některých památkách vznikly provizorní šicí dílny, které pomáhající svému okolí s výrobou roušek. Abyste se mohli na památky podívat alespoň prostřednictvím svých obrazovek, vybrané objekty nabízí krátké virtuální prohlídky.

Virtuální prohlídky na Facebooku

Virtuální prohlídky objektů ve správě ÚPS Sychrov na YouTube

Virtuální prohlídky moravských hradů a zámků

Národní památkový ústav na Youtube

Kasteláni a pracovníci některých objektů začali natáčet krátké virtuální prohlídky, aby potěšili milovníky památek a zkrátili dobu čekání k možné návštěvě. Videa mohou zájemci najít na facebookovém profilu Hrady, zámky a ostatní, kde se lze pokochat i fotografiemi z probíhajících prací či historickými pohledy na daný objekt. Můžete se třeba podívat, co se chystá na zámku Valeč. Z pohodlí domova se můžete alespoň virtuálně projít i po hradech a zámcích v jižních a západních Čechách.

Na všech hradech a zámcích již vrcholily přípravy na slavnostní otevření a první kulturní akce. Nyní se jejich správci věnují běžné péči o mobiliář a interiéry, aby bylo vše na nadcházející sezónu důkladně připraveno. 

Mimořádná situace kolem koronaviru COVID-19 přinesla činnosti, kterým se běžně nevěnujeme. Vznikly provizorní šicí dílny, např. na zámcích v Českém Krumlově, na Hluboké, ve Vizovicích, v Miloticích, na Bouzově, v Lysicích, v Lednici, na Kunštátě, na Veveří, na Raduni a na mnoha dalších památkách.